Blogg och recept

Bollar av Aubergine (ca 16st)

Ett enkelt recept som går snabbt att laga. Det här receptet lärde vi oss av kocken på findyourmind.se. Spana in sidan och läs mer om recept och hur du ska må bra i vardagen. Fantastiska avslappningsövningar och kost kan du också läs mer om där. Men nog om det och tillbaka till bollarna. Auberginebollarna passar bra ihop med, pasta, ris eller vad än du kan tänkas vilja ha till. Ett tips är att röra ihop en enkel sås av havre-creme fraiche och mango chutney att servera till auberginebollarna.

4124060

Du behöver: 2 st auberginer, 3 skivor ljust bröd, 4 msk sojagrädde, 2 vitlöksklyftor, 2 msk vetemjöl, olivolja, salt och peppar.

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Dela auberginerna på längden, skär några skåror i fruktköttet, pensla med olivolja och sätt in i ugnen i ca 30 minuter tills fruktköttet är mjukt. Låt auberginerna svalna, gröp sedan ut fruktköttet och finhacka det. Pressa vitlöken och fördela brödet i små bitar. Blanda ihop allt och tillsätt sedan sojagrädden. Blanda ner mjölet och rör ihop till en smet. Låt stå en stund, forma sedan bollar av smeten och stek på medelhög värme i ca 5 minuter. Servera gärna tillsammans med pasta eller ris.

Vegetarisk flygande Jakob – 4 portioner

Här har vi ett av våra favoritrecept, en klassiker omgjord till vegetarisk variant. Det är Helene från högskole- och universitetssidan nodaddy.se som tipsat om det här receptet. Godare och vänligare än originalet. Tack Helene!

Du behöver: En påse quorn eller sojabitar, 3 dl havregrädde, 2 bananer, 1 dl chilisås, 1 dl vegobacon (till exempel Hälsans Kök – Soja bacon), 0,5 dl jordnötter.

Sätt ugnen på 225 grader. Fördela soja eller quornbitarna i en ugnsfast form. Skala bananen, skär i skivor och lägg ovanpå. Vispa ihop chilisåsen, havregrädden och krydda eventuellt med lite peppar, häll sedan över formen och grädda i ugnen i 20 minuter. Stek vegobaconet och strö tillsammans med jordnötterna över den färdiga formen. Servera tillsammans med ris.

Risotto med svamp – 4 portioner

En svampig risotto som är perfekt för att imponera på middagsgästerna. Den är lätt att variera med olika sorters svampar, beroende på vad du är sugen på eller vad du har hittat i skogen.

1885549_1200_800

Du behöver: 3 dl färsk svamp (kantareller, skogssvamp eller champinjoner) eller 1½ dl torkad svamp, olivolja, 1 rödlök, 1 vitlöksklyfta, 2 st grönsaks- eller svampbuljongtärningar, 4 dl risottoris (t ex arborioris)

Lägg svampen i en skål, häll över kokhett vatten så att det täcker svampen och låt stå i ca 10 minuter. Sila ur svamparna och spara vätskan. Koka upp 1 liter vatten tillsammans med två buljongtärningar. Skala och hacka lök och vitlök fint, hetta upp en matsked olivolja och fräs löken och svampen på svag värme under några minuter. Rör ner riset och slå på så mycket svampspad och buljong tills att det täcker riset. Låt koka och rör om ofta. Tillsätt mer av buljongen när den kokat in, tills buljongen är slut. Servera genast.

Potatisbullar – 4 portioner

En vardagsrätt som känns som riktig husmanskost när den är som bäst. Potatis är billig och bra mat i slutet på månaden också.

potatisbullar

Du behöver: 1 kg kokt potatis, 50g smör, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk rosépeppar, 2 msk vetemjöl och 0.5 dl finhackad dill, salt och peppar.

Pressa potatisen eller mosa den med en gaffel, smält sedan smöret och blanda ihop med potatisen. Riv vitlöken och krossa rosépepparn med hjälp av en mortel. Blanda ihop pepparn, potatisen, vetemjöl och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar, forma potatissmeten till biffar och stek dem gyllenbruna i lite smör eller olja. Servera gärna tillsammans med vegobullar, lingonsylt och en sallad.

Paella – 4 portioner

M
ed ursprung från spanien, har den tagit sig hela vägen till våra hjärtan.. paellan! I denna varianten kan man använda veganska räkor, men om du inte har tillgång till det kan man enkelt byta ut det mot tofu eller annat vegokött.

paella1

Du behöver: 1 dl olivolja, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 paket saffran, 1 röd paprika, 1 burk (400g) kronärtskockor, 1 ask (250g) cocktailtomater, ev 400g fast tofu, valfritt vegokött eller veganska räkor (finns i asiatiska matbutiker), 4 dl risottoris (t ex arborioris), 6 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 1 ask (150 g) sockerärtor, salt och svartpeppar.

Börja med att hetta upp olivoljan i en kastrull. Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint och fräs tills de mjuknat i olivoljan, tillsätt saffran och rör sedan om. Hacka paprikan, halvera kronärtskockorna och cocktailtomaterna och skär tofun i små tärningar. Blanda i grytan tillsammans med ris, vatten och buljongtärningen.Koka upp och låt puttra under lock i ca 15 minuter eller tills riset nästan är klart. Rör till sist ner sockerärtorna och låt allt stå i 2 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

matbloggar.nu